Over Tjalie

Tjalie Rapid is een Nederlandse auteur en voedseldeskundige die onder diverse pseudoniemen veel boeken en artikelen geschreven heeft over gezonde voeding. Tjalie werd geboren in 1971 en ging na zijn middelbare school naar de universiteit in Amsterdam. Na een paar jaar voor de krant te hebben gewerkt, stortte hij zich volledig op het schrijven van boeken over voeding. Van zijn hand zijn diverse receptenboeken verschenen, waarvoor hij de hele wereld over reisde. De Chinese keuken spreekt Tjalie het meeste aan. Het is dan ook dat veel van zijn opvattingen stoelen op de meningen en visies van geleerden uit het oosten.

Tjalie is kritisch als het om voeding gaat, maar nog kritischer is hij over diëten. In zijn artikelen neemt hij mensen mee die op zoek zijn naar een dieet. Hij vertelt hen welk dieet het meest geschikt is en steekt zijn afschuw over bepaalde diëten – zoals het ziekenhuisdieet – nooit onder stoelen of banken. Crash diëten komen er bij Tjalie niet in. Liever kiest hij voor duurzaam.

In zijn vrije tijd reist Tjalie veel. Hij is niet getrouwd en heeft ook geen kinderen. Naast reizen houdt hij ervan om te lezen en met vrienden uit eten te gaan. Wil je meer in contact komen met Tjalie of wil je hem boeken om te komen spreken? Neem dan contact op volgens onderstaand formulier.

Geen honger meer tijdens je dieet met Atkins

Atkins dieetAanhangers van het Atkins dieet zeggen dat ze minder honger ervaren dan de meeste andere mensen die een ander dieet volgen. Hoe komt dat? Het heeft alles te maken met de wijze waarop het Atkins dieet koolhydraten vervangt. In dit artikel meer informatie over het succesvolle Atkins dieet. Zo kun jij bepalen of het Atkins dieet voor jou een serieus dieet zou kunnen zijn om mee af te vallen. We behandelen van alles in dit artikel: een achtergrond van het dieet, wat je wel en niet mag eten en de risico’s van het dieet.

 

Achtergrond

Het Atkins dieet biedt een uitgebreid koolhydraatarm dieet weekmenu (low carb), dat vooral in de Verenigde Staten erg populair is geworden vanwege haar andere denkwijze. Waar veel diëten zich richten op het minderen van vet eten, richt het Atkins dieet zich er juist meer op. Je mag bij het Atkins dieet gerust room en mayonaise nemen, net zoals vette vis- en vleessoorten. Waarom? Omdat het Atkins dieet ervan uitgaat dat koolhydraten de meeste calorieën bevatten en dus dikmakers zijn. Koolhydraten worden in je lichaam opgeslagen en omgezet in suiker en vervolgens in vet, waardoor je heel snel aan kan komen. Omdat de meeste diëten gewoon toestaan om koolhydraten te eten, merken veel gebruikers niet dat ze aan blijven komen. Ze sporten hard en eten gezonder, maar vallen nauwelijks af. En dat terwijl gebruikers van het Atkins dieet juist met grote hoeveelheden afvallen.

 

Wat mag je wel en wat mag je niet eten?

Bij het koolhydraatarme dieet, wat het Atkins dieet dus is, gaat het erom dat je koolhydraten laat staan. Dat kan even wennen zijn, want koolhydraten zitten in de meeste bekende voedingsproducten. Denk aan brood, pasta, rijst en ga zo maar even door. Wie koolhydraten gaat minderen moet dus op zoek naar goede alternatieven. Gelukkig zijn die er in eiwitten. Eiwitrijke producten zijn toegestaan, evenals vette producten. Vlees en vis, maar ook zuivel, room en andere vette producten. De eiwitten in die producten zorgen ervoor dat je een vol en gevuld gevoel hebt. Daardoor klagen mensen die het Atkins dieet volgen nooit over een hongerig gevoel. Simpelweg omdat ze dat niet meer ervaren. Dit is dan ook een heel belangrijke basis binnen het dieet.

 

Alleen maar voordelen?

Het Atkins dieet is erg populair omdat er zoveel voordelen aan het dieet kleven. Afvallen zonder hongergevoel, afvallen door gewoon te blijven eten wat je lekker vindt. Afvallen met veel vis en vlees, wat voor de meeste mensen toch wel erg prettig is. Is er dan helemaal geen kanttekening? Jawel. Critici die het Atkins dieet scherp onder de loep hebben genomen denken dat er een te hoog cholesterol kan ontstaan door het langer volgen van dit dieet. Voor diabetici is het dus niet aan te raden om dit dieet te volgen. Wil je nu wel het Atkins dieet een kans geven, maar heb je last van suikerziekte? Raadpleeg dan van tevoren een arts of gewichtsconsulent. Deze kan naar jouw persoonlijke situatie kijken en bepalen of het Atkins dieet voor jou wel of niet geschikt is.

 

Atkins wat voor jou?

Je hebt meer kunnen lezen over het Atkins dieet. Dit koolhydraatarme dieet is erg populair, vanwege haar vele voordelen. Zo ervaar je weinig tot geen honger tijdens dit dieet. Ook val je af door gewoon vet te eten. Je mindert enkel en alleen in koolhydraten. Nadat je gewend bent aan de nieuwe voeding, val je vanzelf af. Heb jij te maken met overgewicht en wil je daar graag zelf iets aan doen? Overweeg dan zeker het Atkins dieet. Wellicht is het Atkins dieet ook wat voor jou.

Waarom moet je het ziekenhuisdieet mijden?

ziekenhuisdieet wel of niet volgen?Met het ziekenhuisdieet in 3 dagen afvallen? Het kan. Het is zeker mogelijk om met het ziekenhuisdieet in korte tijd heel veel kilo’s te verliezen. Zo kun je per dag al één tot twee kilo vet verbranden. Maar wat er niet bij gezegd is, is dat het ziekenhuisdieet bijzonder ongezond is. In dit artikel wil ik duidelijk aangeven dat ik geen voorstander ben van het ziekenhuisdieet en dat ik iedereen wil adviseren op zoek te gaan naar gezondere alternatieven. Dat doe ik door uit te leggen wat het ziekenhuisdieet is, wat een crash dieet is en hoe de positieve effecten snel weer negatieve effecten zullen zijn. Doe er je voordeel mee en lees door waarom jij ook het ziekenhuisdieet zou moeten mijden.

 

Crash diëten voor de snelle afvaller

We leven in een tijd waarin we sneller te zwaar worden. Magnetronmaaltijden zijn makkelijker en sneller te bereiden dan gezonde voeding en we drinken liters sap en frisdrank, die boordevol suikers en vetten zitten. En als ze al light zijn, zitten er andere ongezonde stoffen in – zoals aspartaam. We eten niet meer volgens de bekende Schijf van Vijf en alsof dat allemaal niet erg genoeg is, doen we weinig aan beweging en sport. Nederland is massaal te dik geworden en we volgen de Verenigde Staten in hun ongezonde levenspatroon. Maar wie snel aankomt, wil vaak ook weer snel afvallen. Een manke van ons ego is dat we, ondanks die ongezonde voeding en levensstijl, wel verwachten dat we slank en dun kunnen zijn. Dat we zomers nagefloten worden op de boulevard waar we lopen te flanneren. En als dat niet vanzelf komt, dan dwingen we het af.

Dat is waar de crash diëten de hoek om komen. Een crash dieet is namelijk gericht op snel vet verbranden door zo min mogelijk te eten. Het richt zich op de verbranding van vet van binnen uit (dus zonder dat beweging noodzakelijk is) en stelt doelen op de kortere termijn. Het ziekenhuisdieet is een van de meest bekende crash diëten van dit moment. Andere crash diëten zijn:

  • Het 10 dagen dieet
  • Het yoghurt dieet/ het kwark dieet
  • Het soepdieet
  • Het 5 dagen dieet
  • Het sinaasappel dieet

Wat deze diëten gemeen hebben is dat je in korte tijd heel veel gewicht kan verliezen door zo min mogelijk te eten. In deze diëten zitten weinig producten. Zo eet je bij het yoghurt dieet voornamelijk yoghurt en weinig andere voedingsstoffen.

 

Het ziekenhuisdieet

Het idee van het ziekenhuisdieet is niet zo onaardig als het door de inleiding van mijn artikel misschien lijkt. In ziekenhuizen wordt het dieet namelijk nog altijd toegepast. Het doel is om patiënten klaar te maken voor een operatie. Zware patiënten moeten in korte tijd op gewicht komen en met een ziekenhuisdieet lukt dat aardig. Waarom? Omdat een ziekenhuisdieet zich richt op deze patiënten, die weinig energie nodig hebben daar ze in bed liggen. Ze krijgen dus met het ziekenhuisdieet de helft van de calorieën binnen die je als volwassene binnen zou moeten krijgen en vallen vanzelf kilo’s per dag af. Dat effect is een beetje te vergelijken met mensen die ziek zijn, zoals grieperig. Dan val je vaak ook af, omdat je gewoon te weinig eet en geen eetlust meer hebt.

Helaas ie het ziekenhuisdieet intussen ook buiten het ziekenhuis een succes. Mensen die gewoon hun dagelijkse ding moeten doen, willen afvallen met deze diëten en eten dus – net als die slaperige patiënten – nauwelijks iets. En dat is vervelend, want daardoor missen ze een hoop essentiële voedingsstoffen die het lichaam toch nodig heeft.

 

Welke voordelen zijn er aan het ziekenhuisdieet?

Waarom zouden mensen in vredesnaam voor zo’n dieet kiezen? Dat heeft te maken met het effect ervan. Het ziekenhuisdieet heeft namelijk snel en veel effect. Denk aan mensen die op vakantie willen en willen kunnen flanneren over de boulevard. Die moeten op het laatste nippertje op gewicht komen, anders passen ze niet in hun zwembroek of bikini. Of denk aan die dikke buurvrouw die volgende maand gaat trouwen en dolgraaf in een slanke trouwjurk wil passen. Dat lukt met een crash dieet als het ziekenhuisdieet. Want wie niet eet, valt vanzelf af.

 

Welke nadelen zijn er aan het ziekenhuisdieet?

De voordelen zijn van korte duur. Hooguit voor een week of twee. Daarna kom je heel snel weer aan, want het ziekenhuisdieet is door geen enkel gezond mens vol te houden. Je eet te weinig, wordt flauw en hebt behoefte aan meer voeding. Omdat je dat niet krijgt tijdens het ziekenhuisdieet, wordt je chagrijnig en soms zelfs ongelukkig. Er zijn heel veel mensen die psychische problemen krijgen door toedoen van het ziekenhuisdieet. Ze zijn al te dik, voelen zich al ongelukkig en worden dan door de honger nog minder gelukkig. Dat heeft zijn weerslag op hun geest en ook op hun geestelijke gesteldheid. Daarnaast krijg je met het ziekenhuisdieet essentiële voedingsstoffen niet binnen. Vetten en koolhydraten, eiwitten en vitaminen… je mist het allemaal als je zo streng op dieet gaat en je lichaam heeft die stoffen echt nodig om optimaal voor je te kunnen werken. Daar ga je dan ook zeker het effect van merken als je het ziekenhuisdieet te lang volgt.

Nadat je het ziekenhuisdieet gevolgd hebt en weer overgaat tot de orde van de dag zal je merken dat je heel snel weer aankomt. De reden daarvoor is simpel: wie 1.000 calorieën per dag eet (waar er minstens 2.000 vereist zijn) valt vanzelf van de honger af. Maar dat is niet vol te houden, dus die 2.000 calorieën worden na het dieet gewoon weer genuttigd en vaak zelfs meer. Je komt dus sneller aan dan je afgevallen bent.

 

Mijd het ziekenhuisdieet

Het mag duidelijk zijn. Ik ben al nooit een voorstander geweest van welk crash dieet dan ook, maar een ziekenhuisdieet spant voor mij wel de kroon. Het is niet voor niks in het ziekenhuis uitgevonden, met als doel om patiënten te helpen een operatie te ondergaan. Niemand had ooit de intentie om dit dieet naar buiten toe te brengen. Val dus niet af met het ziekenhuisdieet, want het zal je niet gaan helpen.